Либерализацията на електроенергийния пазар беше тема на среща в Плевен
Либерализацията на електроенергийния пазар беше тема на среща в Плевен / dariknews.archive

Николай Налбантов - директор на Дирекция "Енергийни стратегии и политики за устойчиво енергийно развитие" към Министерството на енергетиката, заедно с енергийния обмудсман на ЧЕЗ Радослав Димитров, представители на Комисията за енергийно и водно регулиране, Българския енергиен холдинг, Българската независима енергийна борса, участваха в информационна среща, посветена на предстоящия процес на пълна либерализация на електроенергийния пазар в страната.

Срещата се проведе на 19 ноември в зала "Плевен" на Областна администрация.

Пред гостите на форума беше направена презентация, подготвена от енергийните институции и търговските дружества в енергетиката. Темата беше "Що е либерализиран пазар и има ли почва у нас". Срещата откри домакинът на събитието Ралица Добрева - областен управител на Област Плевен.

По думите на Николай Налбантов, освобождаването на пазара ще даде възможност занапред цената на електроенергията да се определя изцяло от търсенето и предлагането.

Той посочи, че опитът от този процес в други европейски страни показва, че се наблюдава известен ръст в цената на тока в първите месеци след освобождаването на цените, след което обаче те падат до нива под тези на регулираните.

На срещата стана ясно още, че в условията на свободен пазар цените за достъп до мрежата и за пренос на електроенергия ще останат регулирани от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Събитието в Плевен е част от информационна кампания на Министерство на енергетиката, целяща запознаване на заинтересованите потребители на средно и ниско напрежение с най-важните промени, свързани с пълната либерализация на пазара на електроенергия в страната, която трябва да се случи поетапно след 1 януари 2016 г.