Културните събития в Ловеч минават под знака на Деня на Съединението
Културните събития в Ловеч минават под знака на Деня на Съединението / netinfo
Литературно четене на най-новите си книги направиха поети с китара, участници в традиционния бардфест Ловеч 2008 г., който се провежда два дни в Ловеч. Поетът Димитър Христов рецитира стихотворението си "Молитва за България" в чест на Деня на Съединението.

На обяд концерт на площада пред театъра изнесе популярната израелска формация „Гласовете на Тел Авив” под диригентството на Коки Грациани. Концертът от съвременни израелски песни завърши с химна на българите, които живеят в Израел – „Хубава си моя горо”.

При изпълнението му всички станаха на крака и запяха заедно с формацията. Спомняме си гостоприемството на хората на Израел при посещението ни миналата година, каза ловчанският владика Гавриил.

”Вашият народ не е забравил това, което църквата и България по време на Втората световна война направи и не позволи евреите да бъдат депортирани", посочи дядо Гавриил. Той подчерта, че Израел има в лицето на България свой приятел. „По-добре е да имаш един приятел, отколкото много пари", каза владиката.

„Съединението на България е изключително събитие в историята ни, защото демонстрира независимия български дух", посочи пък кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. Той подчерта, че концертът на „Гласовете на Тел Авив” в Деня на националния ни празник е доказателство за добрите ни контакти с Израел.

Честването по повод Съединението ще завърши с голям концерт на Николина Чакърдъкова от 20.00 часа на площад „Тодор Кирков”