mir
mir / dariknews.archive
Конференция за мир организира сдружение „Учебна работилница Европа” като заключително събитие по проект „Мир”, на който е координатор. Патрон на събитието е кметът на Община Плевен, Георг Спартански.
 
Конференцията ще се състои на 3 май 2017 г., сряда, от 14:00 до 16:00 часа в художествена галерия „Илия Бешков”. Сред официалните гости освен Георг Спартански ще бъдат още партньорът на плевенското сдружение Бернд Вернер, който ще представлява две неправителствени организации от Германия, Добрина Милушева от екипа на програма „Европа за гражданите” у нас, и почетният председател на общински комитет „Васил Левски” - Плевен, Васил Копчев.
 
Организаторите са поканили представители на всички участници и партньори по проект „Мир”, по който бяха проведени няколко интересни мероприятия заедно с по-малки ученици, със зрелостници и студенти. Голям интерес, размисли и емоции предизвикаха интерактивна игра „Историята в имената на плевенските улици”, срещите с ветерани от Втората световна война, тематична дискусия за мира и свободата. Една от дейностите по проекта беше проучване и съставяне на биографии - за толерантност, свобода и човешко достойнство, срещу расизма. Ученици от седем плевенски училища и гимназии събраха и представиха общо 26 биографии на личности борци за свобода. Презентациите, както и подробна информация за проекта може да бъде намерена на адрес: http://frieden-bg.eu.
 
В Конференцията за мир тази сряда акцент ще бъде награждаването на учениците, отличени в конкурс за есе на тема „Моята представа за Европа в мир и свобода”, като авторът, класиран на първо място, сам ще прочете текста на творбата си.

Ще има музикални изпълнения, представяне на дейността на сдружение „Учебна работилница Европа” и атрактивно участие на цял клас четвъртокласници от начално училище „Патриарх Евтимий”. Кулминация на събитието ще бъде приемането на актуална Харта на човешките права - своеобразно обръщение на плевенчани от всички поколения към съвременниците ни от Европейския съюз и от целия континент за това,
кои са най-големите заплахи за мира в Европа и колко важно е да има общуване, образование и солидарност, да спрем ксенофобията и расизма, за да има щастливо бъдещи за всички.
Хартата ще бъде разпространена и сред партньорите по проекта от Германия, Словения и Румъния, за да окаже влияние върху развитието на политиките в ЕС.