Комисията по дисциплинарни производства към ВСС се произнесе за двама плевенски магистрати
Комисията по дисциплинарни производства към ВСС се произнесе за двама плевенски магистрати / Дарик Плевен

Наказанието на съдия Димитър Кирилов от Районен съд Плевен да бъде отменено, а това на колегата му - съдия Красимир Димитров, да бъде разгледано от тричленен състав на съвета, т.е. да бъде образувано дисциплинарно производство и да бъде наложено наказание. Това предложение е направила Комисията по дисциплинарните производства към Висшия съдебен съвет на свое заседание от 23 февруари, информират от сайта на институцията.

По-рано административният ръководител на Районния съд в Плевен - съдия Даниела Дилова, наказа с "порицание" двамата плевенски съдии, които се замесиха в скандал със забавено дело, материал за което беше излъчен по Нова телевизия. Заповедта за наложеното порицание и преписката по случая е внесена във ВСС на 18 февруари.

Двамата магистрати - Кирилов и Димитров, се явиха на изслушване пред Висшия съдебен съвет на 1 февруари, след като Комисията по професионална етика се самосезира по случая. Съдия Димитър Кирилов оправда забавяне на дело за документално престъпление с неявяването на съдия Красимир Димитров като свидетел. Вторият пък оправда неявяването си с ползването на продължителен болничен, по време на който не се е интересувал от хода на делото.