rumen petkov
rumen petkov / abv press

„Коалиция за България“ започва подписка за референдум за неразполагане на ядрени оръжия и агресивни контингенти на територията на България. Това съобщи в Сливен председателят на ПП АБВ и „Коалиция за България“ Румен Петков.

„Разрешаването на разполагане на ядрено оръжие ще ни превърне в цел и този важен въпрос трябва да се реши не от политическите партии, а от цялото общество“, заяви Румен Петков. Той изрази съмнения, че са били водени разговори и поети ангажименти за предоставяне на морска база „Атия“ и разполагане на ядрени съоръжения, в това число дронове с възможност за носене на ракети, на базата край Шабла и по българското Черноморие.

В средата на март инициативата на ПП АБВ получи подкрепа от седем други партии за свикване на общонационален референдум за мир - Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, „Комунистическата партия на България“, „Българска партия Либерали“, „Обединен блок на труда“, „Движение за социален хуманизъм“, „Политическо движение Социалдемократи“, „Българската левица“.

България трябва да изрази твърдата си позиция, че няма да допусне разполагането на такова оръжие на територията на страната ни, подчерта Румен Петков. Той допълни, че трябва да бъде спряна и сделката за покупката на самолетите F16.

„Няма завод който да ги произведе, той не е построен. Освен това, България в момента има възможност да вдигне 30 самолета. Тази сделка само ще налее 2 млрд долара в американската икономика, а ние няма да изплашим никого с тези 8 самолета“.