/ БТА
Не се стигна до избор на председател на Общинския съвет
Новоизбраните кмет на община Плевен, общинските съветници и кметовете на кметства за мандат 2023-2027 г. положиха клетва и официално встъпиха в длъжност.

Тържествената церемония се състоя в зала "Плевен" на Областна администрация, където сред присъстващите бяха Найден Зеленогорски, кмет на община Плевен (1999-2011 г.), представители на Общинската избирателна комисия и граждани.

БТА

Церемонията води областният управител Виолета Иеремиева, която каза в поздравлението си, че с положената клетва новоизбраните общински съветници и кметове дават обет не само пред Бог, пред гражданите на общината и семействата си, но и пред собствената си съвест.

След първите предварителни резултати: Победител и победен в Плевен лице в лице

"Загърбете предизборните емоции, различията си, егоцентризма и се обединете в полза на това Плевен и цялата община да просперира", каза още тя. Новият кмет д-р Валентин Христов получи символите на Плевен - ключа на града и огърлието от своя предшественик Георг Спартански.

БТА

"Плевен като един от големите областни градове има нужда от създаването на традиция - по един достоен начин бившият и новоизбраният кмет да участват в церемония по предаване на символите на властта.

Вярвам, че тя ще продължи във времето, за да може, когато ние, представителите на местната власт, искаме гражданите да уважават държавните и общинските институции, да дадем личен пример за това как с достойнство и с чест може да направена една смяна във властта - на централно или на местно ниво", подчерта Спартански. 

"Пожелавам на Валентин Христов силен, безоблачен и успешен мандат, защото гражданите заслужават по-добро бъдеще и Плевен да бъде един от бисерите в огърлицата от българските градове.

БТА

На Плевен му прилича да има достоен кмет с изправено чело и изправен гръбнак, който да може с гордост да представя Плевен и да носи тежестта на кметското управление с ежедневните предизвикателства, за да може с чест да изпълни програмата си за управление в името и в интереса на гражданите на Плевенска община", каза още Спартански в обръщението си към д-р Христов.

"Всички ние сме в тази зала, защото сме спечелили доверието на нашите избиратели. Този Общински съвет е доста пъстър, но аз като кмет на Плевен ви уверявам, че ще работя с всички в него, с всички политически формации и инициативни комитети.

Всички предложения, които са добри за Плевен и за плевенчани, ще ги подкрепя и съм готов на диалог с всеки", заяви в първото си обръщение пред Общинския съвет кметът д-р Валентин Христов. Той подчерта, че ще разчита на гражданите на Плевен да бъдат активни по отношение на проблемите в общината.

БТА

"Пожелавам този мандат да бъде успешен и след четири години да сме горди с постигнатото, а нашият град да е едно по-добро място за живеене", каза още д-р Христов.   
След тържественото начало на първата сесия председателството бе поето от най-възрастния общински съветник - театралния режисьор Димо Дешев.

Определена бе временна деветчленна комисия с председател Росен Височков, която да проведе избор на председател на Общинския съвет.  От направените пет предложения нито едно не получи необходимите поне 21 гласа подкрепа при гласуването и така първото заседание на Общинския съвет приключи без да бъде избран председател за новия мандат.

Следващата сесия е насрочена за 15 ноември, сряда, от 10:00 часа. 
Елина Кюркчиева, БТА