Кметът на Ловеч участва в европейска конференция в Италия
Кметът на Ловеч участва в европейска конференция в Италия / archiv.DarikNews

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев заминава за Италия за участие в европейска конференция по проект на Регионалното сдружение на общините (РСО) „Централна Стара планина", съобщиха от пресцентъра на градоначалника. Форумът, в който ще участва 5-членна българска делегация от общините Ловеч, Троян, Луковит и Габрово, ще се проведе от 7 до 10 март в гр. Монфорте Сан Джорджо. Той е на тема „Мрежа за способностите и уменията на европейските жени" и е по проект, стартирал през октомври м. г. с конференция в България, проведена с подкрепата на общините Ловеч, Троян, Луковит и Севлиево. След конференцията в Италия през май т. г. ще се проведе трето събитие във Франция, а през септември - четвъртото - в Испания.

Партньорският проект на РСО „Централна Стара планина" е по програма „Европа за гражданите", чрез втората конференция ще бъде продължено сътрудничеството между общините от българското сдружение и партньорите им от Италия - Монфорте Сан Джорджо, от Испания - Монфорте дел Сид, и от Франция - Монфорте Сюр Рисле. С тях още през юли 2010 г. е подписано споразумение за побратимяване в рамките на предишен съвместен проект - „Способности и умения на европейската жена". Сегашният проект е надграждащ, чрез него партньорнската мрежа ще бъде разширена.

В Италия кметът Казанджиев като председател на управителния съвет на РСО „Централна Стара планина" ще подпише договор за побратимяване с общините Дунгада - Латвия, Монфорте - Холандия, Монфорте - Португалия, със Съюза на общините Вале дел Тиррено в Италия и с Делегацията на Аликанте в Испания.

Събитията по проекта дават възможност на участниците да дискутират и обменят опит и добри практики по теми като равнопоставеност на половете, политики в подкрепа на жените, женско предприемачество, междукултурен диалог и активно европейско гражданство. Във втората сесия в рамките на конференцията в Италия по темата „Европейското законодателство и принципът на равните възможности. Харта на европейската жена" ще говори кметът на община Троян Донка Михайлова.

Участниците в конференцията заедно ще отпразнуват и Международния ден на жената - 8 март, с мултиетническа вечеря, която ще включва кулинария, музика и танци на партньорските територии.