karaka4anov
karaka4anov / dariknews.archive
Относно модернизацията на танковете Т-72, военният министър Красимир Каракачанов каза в Плевен, че за нея има пари в бюджета на министерството и процесът се извършва в поделенията, както и в специализираното предприятие на МО за ремонт на бронирана техника в Търговище. Вицепремиерът каза, че за танка Т-72 има създадени много допълнителни защити като посочи пример с противоминната защита, която трябва да се приложи към наличната техника в България. Каракачанов уточни, че процесът на модернизация се извършва поетапно и всъщност е започнал през 2017-та година.

„Т-72 е един много добър танк. Ако пуснем сега една обява, че ги продаваме ще видите, колко народ и от колко държави ще се изсипе да ги купят. Ние бяхме достатъчно глупави в годините 55-тиците да ги нарежем и да ги продадем, само че все още се търсят и още се ползват. Примерно руснаците, които не можем да подценяваме за това, че не се грижат за техниката си - Т-55, който е по-лек и маневрен и е идеално бойно средство за градски условия, се модернизира и се ползва. Какво значи морално остарял? Морално остарелите МИГ-21 ние ги свалихме от въоръжение и ги купиха хърватите и още карат с тях. Така че тези приказки на едни хубави хора, които са забравили, че са учили в съветски военни академии и сега ми се правят на натовци и атлантици и ми говорят, че трябва да продадем цялата стара техника и да купим нова – западна, им задавам един прост въпрос:
„Като сме толкова близки до атлантическата идея, ще ни осигурите ли парите?". Защото всичката техника, която сме купували през последните 20 години от новите ни партньори – извинявайте, но така са сключвали договорите, че са ни вързани ръцете и тази техника ни излиза златна. Българският народ не е бездънна яма, за да го доиш за глупави проекти и клиширани приказки за западна техника, атлантически ценности и т.н.", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов.