Кандидатстваме за 70 супер модерни тролеи
Кандидатстваме за 70 супер модерни тролеи / dariknews.bg

Макар, че още не е започнала работата по проекта за обновяването на градския транспорт, който предстои да се реализира през следващия програмен период, в момента в общината създават екип, който да започне да работи по проекта, по отношение на подмяната на подвижния състав и за закупуването на 70 нови тролея. За това информира кметът на Плевен проф. д-р Стойков, коментирайки някои от основните проблеми, които предстои да бъдат решени в общината.

В проекта за модернизиране на градския транспорт в Плевен ще бъде включена системата за интелигентно управление на обществения транспорт, интелигентна система за управление на трафика.
Стойността на всички проекти по този проблем ще достигне 91 млн. лева.

От тях 24 милиона се осигуряват от програма "Регионално развитие", а за останалите 67 милиона, общината ще кандидатства по програма "Опазване на околната среда", „тъй като ние кандидатстваме за един екологично чист транспорт, който приоритетно се финансира от Европейския съюз", поясни кметът.
Имаме идея да включим подвижния състав в парите, от околна среда, които остават неусвоени от сегашния програмен прозорец, така че през септември или октомври, трябва да представим готов проект за тролеите. Това е един от основните инфраструктурни проекти в Плевен и той се нуждае от много голяма инвестиция.

Новите тролеи ще са напълно модерни, увери кметът. Те ще имат климатици, GPS системи, системи за електронно таксуване, за проследяване. Абсолютно всички най - модерни изисквания на Европейския съюз към градския транспорт.
Това ще бъдат най - модерните превозни средства, които се предлагат в момента на пазара, каза още проф. Стойков.