„Кайлъшки рубин на ИЛВ-Плевен получи награда от „Агра 2015
„Кайлъшки рубин на ИЛВ-Плевен получи награда от „Агра 2015 / dariknews.archive

Новият червен винен сорт „Кайлъшки рубин" на Института по лозарство и винарство - Плевен, грабна наградата в раздела „Сортови семена и посадъчен материал" на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015". В същия раздел - за нов сорт пипер „Калоян" е отличен и Института по зеленчукови култури - Марица.

Международната селскостопанска изложба „Агра 2015" се провежда в Международен панаир Пловдив. В „Конкурса за иновации" тази година участват над 50 иновационни продукта в областта на селското стопанство в 6 раздела. Наградените изделия са общо девет, като пет от тях са на институти от състава на Селскостопанската академия.

В категория „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството" е отличен Институтът по растителни генетични ресурси - Садово, за разработване на „Технология за механизирано отглеждане и прибиране на сусама на големи равнинни площи".

В раздел „Машини, инсталации и технологии в животновъдството" е награден Института по планинско животновъдство - Троян, за модулна технология за машинно доене на кози.

В категория „Научни дейности и разработки" е избран Института за криобиология и хранителни технологии, за създаването на оригинална напитка „Медовина". Медовината е създадена на базата на древния опит и модерните способи за производство. Тя съдържа специално подбрани мед и дрожди, билки и плодове.

Титлата „Лауреат на агронауката 2015" бе присъдена на акад. Атанас Атанасов в конкурса „Учен на годината в областта на аграрните науки", организиран от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.