mc sv marina
mc sv marina / sveta marina pleven

В новооткрития Кабинет по хранене и диететика в Медицински Център „Света Марина“ - Плевен вече всеки може да открие ключа към своя метаболизъм чрез специален тест за хранителна нетолерантност, който изследва индивидуалния отговор на организма към 90 храни.
Специалистът по хранене и диететика, който провежда изследването, е д-р Михаела Нисторова. Младата лекарка е възпитаник на Медицински университет-Плевен випуск 2011 г. През 2016 г. придобива специалност „Клинична лаборатория“, както и магистърска степен „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. В момента работи в Медицински център „Света Марина - Диагностика и Терапия“ ООД, гр. Плевен . Занимава се с изследвания в областта на храненето и диететиката.

mc sv marina
sveta marina pleven

Д-р Нисторова споделя, че според последните проучвания млякото и млечните продукти, както и някои сортове зърнени култури предизвикват имунологични реакции при голям брой хора. Глутен, яйчен белтък, млечни продукти и бирена/хлебна мая могат да причинят висока степен на непоносимост и трябва да се избягват, ако се установи непоносимост. Ето защо, според д-р Нисторова човек трябва да е наясно с този си здравен статус, защото храната е нещо, с което ние се срещаме всеки ден и по-лошото е, че най-вредните неща са най-достъпни. Но когато имаме представа към кои храни не трябва да протягаме ръка, ние можем да ги изключим. Това може да направи всеки в името на своето здраве. По този начин допринасяме и за намаляване на риска от развитие на някои други по-сериозни социално значими заболявания.
Защо да си направим тест за хранителна нетолерантност?
- хората, страдащи от хранителна непоносимост и алергии, стават все повече, а много често дори самите те не правят връзка между симптомите, които се появяват, и диетата.
- близо 45% от хората в световен мащаб са предразположени към симптомите на хранителна нетолерантност. Това са прояви на различни органи и системи в организма, които се изявяват по-късно /до дни/ след прием на определени храни и е много трудно да се установи точно коя храна е „виновна“ за симптомите. Най-общо хранителната нетолерантност е неподходящ имунен отговор към определена храна.
- тестът за хранителна нетолерантност изследва индивидуалния отговор на организма към 90 храни. Той се прави веднъж в живота и показва коя храна приема човешкия организъм с лекота и към коя храна е нетолерантен, т.е. реагира като си изработва антитела срещу нея. Следват редица неспецифични клинични симптоми – не можем да ги отнесем към конкретно заболяване, но създават определен дискомфорт на пациентите.
- пациентите съобщават за коремно подуване, дискомфорт, колити, проблеми в контрола на телесното тегло, главоболие, депресии, екземи, атопични дерматити.
- тестът за хранителна нетолерантност е кръвен тест. Взема се венозна кръв. Условието е пациентът да дойде сутрин, след 12-часова хранителна пауза.
Като резултат всеки пациент получава:
• подробно описание на резултата
• изчерпателен наръчник, съдържащ факти, съвети
• описание на всички храни, включени в теста
• персонализирана колекция от рецепти, базирана на резултата, като улеснение в създаването на нова диета и нови хранителни навици
Кабинетът ще работи:
• всеки вторник и четвъртък: 8:00 ч – 11:00 ч
Предварително записване на тел.: 064/806 838 и 0885105068
Адрес: гр. Плевен, ул. „Цар Симеон“ №23

Какво следва след като се направи теста за хранителна нетолерантност?
Ако тестът изолира IgG тела към повече от 3-4 храни е препоръчително на конкретния пациент да бъде изготвена индивидуална диета, изключваща някои от нетолерансите. В зависимост от титъра на образувалите се антитела част от храните се изключват за период от година, докато за други с по-малък титър е достатъчно да се намали консумацията им до веднъж седмично. Всеки организъм е индивидуалност, затова и резултатите на всеки пациент биват разглеждани строго индивидуално. Вземат се предвид и съпътстващи заболявания на пациента, както и приемана в момента терапия, ако има такава. Съставя се и индивидуален хранителен режим без риск от създаване на дефицити на основни вещества, от които се нуждае тялото ви.