Йордан Йовчев:Когато искаш да си войник трябва и малко да се самонаказваш
Йордан Йовчев:Когато искаш да си войник трябва и малко да се самонаказваш / dariknews.archive

"Като се има предвид, че казармата в България вече е на доброволни начала е важно да се знае, че тук има дисциплина и тук се прави стабилна подготовка, защото се водят и мисии, и не можеш да бъдеш неподготвен. Трябва да си преминал през редица препятствия и да си се обогатил не само физически, а и умствено". Това каза пред медиите известният български състезател по спортна гимнастика Йордан Йовчев, който проведе занятие по физическа подготовка в Единния център за начална военна подготовка в Плевен.

Йордан Йовчев коментира необходимостта от добра физическа подготовка на младите хора не само в армията, но и извън нея.
„Когато си физически активен си по-здрав, намираш нови емоции и се създават нови приятелства, а в армията например е много по-добре, когато един военнослужещ изглежда добре и всява респект", каза Йордан Йовчев, който има зад гърба си и опит като два мандата зам.-министър в Министерството на отбраната.

„Не е нужно да отделяш супер много време, а по-скоро е изключително важно да си редовен. Може да са 20 минути спорт, но да го правиш редовно". Легендарният български спортист Данчо Йовчев даде пример със себе си, като допълни, че освен стандартната гимнастика се качва и на висилка и успоредка, което трае общо ежедневно около 30 минути. В този смисъл той каза, че във всяко военно поделение има такива уреди, което е една предпоставка за военнослужещите. Той каза, че човек дори да не е в казармата, в ежедневието си е добре да прави по 20 лицеви опори и 20 коремни преси на ден плюс десетина "кофички" на успоредка, когато това е възможно за поддържане на добрата форма.

По отношение на физическата подготовка на кадровите войници днес, Йордан Йовчев коментира, че като цяло е добре, но има какво да се желае. „Защото човек трябва сам да иска да го прави и след като е приел идеята да бъде военнослужещ, трябва и да се самонаказва от време на време, а не само да търси причини, как да не го прави", каза Йордан Йовчев, който понастоящем е цивилен служител към Министерството на отбраната.