znamena
znamena / obshtina love4
Изложбата „Кралско вълшебство от порцелан” представят в Ловеч

Любопитна и същевременно фина изложба ще бъде открита в Ловеч. Експозицията под наслов „Кралско вълшебство от порцелан” представя културното наследство на Люксембург. Откриването е в сряда от 17 ч. в приемната на кмета на община Ловеч в Бароковите къщи.
Колекцията от над 260 порцеланови чинии и керамични плочки е уникална с това, че изображенията върху тях представят историята на Велико херцогство Люксембург. Върху чиниите и плочките са изписани графове, крале, региони, крепости, замъци, кантони, градове, сдружения, църкви, светци, езера, язовири. Изработени са от края на 18 век до края на 20 век във Велико херцогство Люксембург от фабрика „Бох“, която впоследствие се нарича „Вилеруа и Бох“. Колекцията ще бъде съпроводена с 14 информационно-образователни постера, представящи историята на Херцогство Люксембург, историята на производството на порцелана, рекламно-туристически клип, две образователни дипляни – „Велико херцогство Люксембург“ и „Кралско вълшебство от порцелан“.
Реализирането на изложбата става възможно благодарение на родения в Ловеч, сега жител на Великото херцогство, Атанас Атанасов. Той е завършил психология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и е специализирал спортна психология в Палма де Майорка. Магистър е по спортна психология, завършена в Мадрид. Представител е на „Дружество на психолозите в България“ за Испания и координатор за България на списание „Спортна психология“, издание на Университета на Балеарските острови и на Автономния университет в Барселона. От 2005 г. работи с различни атлетически и футболни клубове в България и Белгия.
Очаква се на откриването в сряда сред официалните гости да бъдат министърът на културата Боил Банов, почетният консул на Велико херцогство Люксембург Саша Безуханова и Негово Превъзходителство Роналд Дофинг, извънреден и пълномощен посланик на Велико херцогство Люксембург за България и Сърбия.
Изложбата в Ловеч може да бъде видяна от жителите и гостите на града от 16 до 26 май (включително), входът е свободен. Тя ще бъде отворена за посетители и в Нощта на музеите на 18 май (събота) до 22 ч.