svetlin rusev
svetlin rusev / dariknews.archive

На 15-ти юли  председателят на ПП АБВ Румен Петков гостува в Художествена галерия „Дарение Светлин Русев“ в Плевен. Повод за визитата бе 35-годишнината на културния институт, а заедно с него бяха още генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, съветникът по културните въпроси при Посолството на Русия в България Алексей Новосьолов, председателят на Съюза на филателистите в България Спас Панчев и директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен проф. Иван Пачев.

Гостите научиха повече за историята на галерията и изключително ценните творби, които тя съхранява, като имаха възможността да ги разгледат. От своя страна, Румен Петков подари на галерията и на руските дипломати издадения от АБВ календар с бележити дати и имена от българската история. Той сподели, че догодина – по повод 87 години от рождението на акад. Светлин Русев ще бъде издадена пощенска марка с негова творба. "Предстои ми среща с един от най-добрите му ученици проф. Ивайло Мирчев, с когото ще коментираме темата, а тук е моментът да благодаря на Съюза на филателистите в лицето на неговия председател Спас Панчев за ангажиментите, които поема към Плевен и поредното пощенско издание, което предстои да стане факт", каза Петков.

По-рано същия ден пощенска марка  и пощенски плик, съвместно издание на Република България и Руската федерация, бяха валидирани на церемония в Плевен. Сред присъстващите бяха зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, зам.-кметът на Община Плевен Милен Яков, Румен Петков, председетел на ПП АБВ, проф. д-р Иван Пачев, директор на ИЛВ – Плевен, Спас Панчев, председател на Съюза на филателистите.