valov
valov / dariknews.archive
В качеството си на гражданин, отстраненият от длъжност кмет на Червен бряг инж. Данаил Вълов направи изявление пред медиите във връзка с това, че беше привлечен като обвиняем от Специализираната прокуратура. В Пресклуба на БТА в Плевен той каза:
„Не се притеснявам от никакви проверки, но съм казвал много пъти, че се притеснявам от сроковете на проверките и особено за тази, която е дала повод за моето отстраняване, което е направено с цел да не преча на разследването. Никой обаче не казва докога ще трае то, кога ще ми бъде повдигнато обвинение по същество, защото според Специализираната прокуратура, аз съм привлечен като обвиняем, но на мен не са ми предявени фактите и всички доказателства, които се отнасят до евентуалното мое престъпление“.
Според Данаил Вълов причините за разследването срещу него са икономически и политически:
"Причините за атаките срещу мен са политически и икономически. Политическите се определят от това, че тази година предстоят местни избори и в Червен бряг политическите сили, представени на национално ниво не са доволни, че общината се управлява от екип, който не е обвързан по никакъв начин с тях. Разбира се има и икономически причини. В Община Червен бряг в момента се изпълняват проекти по европейски и национални програми и със собствено финансиране, които са общо за над 42 млн. лв. За една община като Червен бряг, това е сериозен ресурс и явно апетитите към бъдещото управление на тези средства не са малки. Основният въпрос обаче на предстоящите местни избори ще бъде не дали Вълов е ощетил някаква фирма преди две години и тя не го е търсила да го съди, а основният въпрос ще бъде, как ще се управлява Община Червен бряг".
Данаил Вълов отбеляза, че в момента е рано да каже дали ще се кандидатира за кмет на изборите през есента. Той благодари на бившите кметове на Плевен Румен Петков и Найден Зеленогорски, както и на Костадин Паскалев, които изказаха чрез медиите подкрепата си в негова полза.