Григор Паликаров: Защо да не се инвестира в нещо уникално за Плевен
Григор Паликаров: Защо да не се инвестира в нещо уникално за Плевен / dariknews.bg
Григор Паликаров: Защо да не се инвестира в нещо уникално за Плевен
54511
Григор Паликаров: Защо да не се инвестира в нещо уникално за Плевен
  • Григор Паликаров: Защо да не се инвестира в нещо уникално за Плевен

В края на изминалата седмица, Плевенска филхармония и Общински хор "Гена Димитрова" поднесоха на плевенската публика сценичната постановка на кантатата "Кармина Бурана" от немския композитор Карл Орф.

Концертът се състоя в парка на Регионалния исторически музей в Плевен. От ръководството на Плевенска филхармония съобщиха, че още по време на предварителната продажба на билети е станало ясно, че предвидените 400 седящи места, няма да са достатъчни. За целта са били набавени още 130 стола.

В крайна сметка се оказа, че и общият брой от 530 стола не е достатъчен за дошлите да видят рядкото събитие в историческия музей.

Гости на спектакъла бяха солистите от Русенска опера, Мария Цветкова - сопран, Георгиус Филаделфвс - тенор и Александър Крунев - баритон, а допълнителен колорит в спектакъла внесоха четирима балетисти, също от русенската опера.

Григор Паликаров Защо да не се инвестира в нещо уникално за Плевен
netinfo

Чрез специално монтирана мултимедия, зрителите можеха да проследят превода на текстовете на 25-те песни, от които е съставена кантатата.

Концертът премина под диригентската палка на маестро Григор Паликаров, като накрая, всички участници бяха горещо аплодирани от многобройната публика.

На пресконференция, дадена от организаторите на концерта пред журналисти, беше обявено предложението да бъдат отпуснати средства от общината, мястото в парка на историческия музей да се превърне в лятна сцена за провеждане на други такива представления.

Маестро Паликаров коментира работата си с Плевенска филхармония, както и идеята за лятна сцена в музея: "Много силно впечатление прави силният дух, който Плевенска филхармония успя да съхрани през целия този период на проблеми. Казвам го, защото именно духът на музиканта е най - уязвим, когато например няма пари в джоба си или има други проблеми, свързани с изявата му. 

Григор Паликаров Защо да не се инвестира в нещо уникално за Плевен
netinfo

Особено впечатление прави факта, че още от първата до втората репетиция окестърът прави една огромна крачка и това се случва всеки път. Аз съм спокоен, че още след първата репетиция нещата са ясни и се радвам, че в Плевенска филхармония музикантите работят със сърце, което до голяма степен гарантира успеха.

По повод идеятя за създаване на условия за постоянна лятна сцена в парка на Историческия музей, Григор Паликаров каза, че мястото е великолепно и позволява да се изгради една достатъчно висока и голяма сцена, с място за оркестъра.
"Защо да не се инвестира в нещо, което ще бъде уникално за града", каза той. В подкрепа на думите си, Маестро Паликаров допълни, че форумите на открито в цяла Европа, а и по света са хиляда пъти по-привлекателни от концертните зали. "Да твориш на открито е много по-различно както е  различно и усещането на публиката".

"Много се надявам, съответните хора в града да се задействат и догодина в Плевен да има една хубава сцена, която да се ползва през целия летен сезон под най-различни форми и от нея, както да печели градът и гостите му духовно, в крайна сметка да се печелят и приходи".