Гражданският иск срещу подсъдимите за пожара във влака София-Кардам вече е 200 000 лв.
Гражданският иск срещу подсъдимите за пожара във влака София-Кардам вече е 200 000 лв. / автор Вероника Христова

Последните четирима свидетели по делото за пожара във влака София - Кардам, при който в края на февруари 2008 г. загинаха девет души, се явиха днес на разпит в Плевенски окръжен съд.

На съдебната скамейка бяха подсъдимите Георги Георгиев - шафнер на изгорелия кушет вагон, Георги Иванов, зам.-директор на предприятие "Пътнически превози" по експлоатация на "Спални и специални вагони" - София и началник-влака Иванка Костадинова. По време на съдебното заседание магистратите одобриха искането на защитата на роднините на загиналите да бъдат разпитани още трима свидетели. Съдът прие за основателно и искането на Васил Вичев, баща на загиналия студент Даниел Вичев, за увеличение на гражданския иск за нанесени неимуществени вреди от 100 000 на 200 000 лв.

Първа днес беше разпитана 22-годишната Ива Ингьозова, която прокуратурата определи като ключов свидетел, тъй като е пътувала в купето от където е тръгнал пожара. Според показанията й тя първа е съобщила на шафнера, че има огън в купето. Делото за трагичния инцидент от преди две години ще продължи и утре от 9.30 ч.