ГПЧЕ представя България в уникално състезание в Хага през януари 2014
ГПЧЕ представя България в уникално състезание в Хага през януари 2014 / archive.dariknews

Осем ученици от ГПЧЕ - Плевен, водени от своя преподавател по гражданско образование г-жа Лариса Василева, ще представят града и страната ни в уникално състезание в сърцето на правото - Хага - Холандия.

Състезанието ще мине под формата на съдебен процес на английски език, който ще се развива в няколко поредни дни в Хага, като съгласно регламента, всеки ден един от отборите ще бъде елиминиран. В състезанието ще участват отбори от цял свят.

Темата на международното състезание е "Кървавите диаманти" в контекста на нарушаването на основните човешки права при техния добив и експлоатация.

Учениците от ГПЧЕ - гр. Плевен - Георги Еленков, Мартина Григорова, Александра Петкова и Веселин Гонков от 12-ти клас и Емили Минева, Александър Димитров и Петър Дончев от 11-ти клас, вече започнаха активна подготовка за състезанието, която включва среща със съдии, изследване на темата.

Организаторите на събитието поемат всички разходи на нашите делегати, с изключение на самолетните билети. По този повод проф. Румен Вълчев от център "Отворено образование" вече е изпратил писмо до Община Плевен с молба да се платят билетите на учениците тъй като, те представляват както град Плевен, така, и цяла България на това уникално мероприятие.

От своя страна ръководството на ГПЧЕ е изпратило писмо до Общината със същата молба - талантите ни да бъдат подпомогнати финансово с поети разходи за самолетни билети.

Към момента от Община Плевен не са изпратили отговор на писмата, информираха от ГПЧЕ-Плевен.