ГОРД стартира подписка за нов референдум
ГОРД стартира подписка за нов референдум / GORD.press

От обединението ще настояват за преразглеждане на всички концесионни договори, ощетяващи България, се казва в съобщение до медиите.
На координационна среща на ГОРД тази неделя в Парк-хотел Москва, над 700 активисти на обединението от цялата страна получиха Зелена книга за спасяване на подземните богатства и природата на България, с която стартира национална подписка за референдум.

ГОРД стартира подписка за нов референдум
netinfo

ГОРД предлага промени в закона за природните богатства и закона за концесиите, които да гарантират участие на държавата с минимум 25 % във всички концесии за добив на природни богатства и не по-малко от 50% при
добив на стратегически суровини.

ГОРД изпрати писма към всички партийни формации, неправителствени организации и граждански сдружения в подкрепа на инициативата, която е надпартийна, а според председателя на обединението Слави Бинев, този референдум ще обедини българите, а няма да ги раздели в позициите.

Амбициите са в рамките още на първия месец да бъдат събрани над половин милион гласа, които искат преразглеждане на всички концесионни договори. Политическата теза на ГОРД е, че стратегическите суровини на България
се експлоатират на колониален принцип, което не е присъщо за нито една друга страна членка на ЕС.

Според изчисления на специалисти, страната ни има залежи от стратегически суровини, които при цивилизоване, разработване и добив с модерни технологии и договори, гарантиращи интересите на страната ще бъдат основен източник на средства за основните публични сектори като пенсии, социални грижи, майчински, обучение, здравеопазване и др.