Глобиха баничарница с 15 хил. лв.
Глобиха баничарница с 15 хил. лв. / Sofia Photo Agency архив

С 15 хил. лв. е била глобена баничарница в Ловеч от Инспекцията по труда, съобщи директорът на институцията инж. Митко Митев. Солената глоба е била наложена заради това, че там работниците работели без трудови договори. Шефовете на баничарницата системно нарушавали разпоредбите на трудовата инспекция и в течение на тригодишни проверки все някой работел нерегламентирано. Заради превърналия се в рецидив случай от инспекцията не се поколебали да наложат 15-те хил. лв. наказание.

Събираемостта на глобите обаче е изключително трудна, призна Митев. От началото на годината до август в региона са наложени 122 хил. лв. парични санкции, но са събрани точно 50 на сто от тях, тоест 56 хил. лв.

Заради работа без трудови договори наказанието, което Инспекцията по труда може да наложи, е от 1 500 до 15 хил. лв. При проверки в Ловешка област в периода януари-септември са установени общо 60 човека, които са били без сключени трудови договори. Едва в хода на проверките работодателите са сключили договор с тях, регистрирали са ги в приходната агенция - тоест, вече са извадени „на светло" и за тях ще се дължат осигурителни вноски. Друг ефект от проверките на Инспекцията по труда е, че част от установените без договори работници са регистрирани в Агенцията по заетостта и с прекратяване на регистрацията им ще бъдат спестени средства от държавния бюджет, които иначе са щели да им бъдат изплатени като обезщетения и помощи за безработица, поясни инж. Митко Митев.

Не липсват обаче и фрапантни примери за лоша практика. В дърводелски цех в луковитското село Дерманци от 18 заварени там работници 16 били без трудови договори. В Ловеч пък 8-членният персонал на цял един ресторант обслужвал клиенти също без договори.

В летния период - от 1 юни до 1 септември, трудовите инспектори са извършили 293 проверки относно законосъобразността при възникване на трудовите правоотношения на работниците и служителите и по спазването на работното време. 54 от проверките са били съвместно с представители на приходната агенция. Установени са общо 1 300 нарушения, по-голяма част от които по трудови правоотношения, останалите - по здравословни и безопасни условия на труд. Нарушенията, свързани със забавяне изплащането на работните заплати, са 190. 63 пък са нарушенията, касаещи работното време и извънредния труд.

13 от всички нарушения са за неизпълнени предписания, дадени в предишен период от Инспекцията по труда.