Гледат мерките на задържани за убийството на ромски барон в Долни Дъбник
Гледат мерките на задържани за убийството на ромски барон в Долни Дъбник / Дарик Плевен

Окръжен съд Плевен гледа мерките на трима мъже от Костинброд, обвинени за убийството на ромски бос в Плевенско преди три години. Някои от задържаните са спрягани за част от групата на Йоско Йосифов - Йоско, занимавала с наркоразпространение, рекет и изнудване. Според роднините на задържаните, няма никакви доказателства, а всичко това е ответен удар на Христо Върбанов - Ицо Папата заради уреждане на стари сметки.

Единия задържан е Ивайло С. Според адвоката му Георги Дилков - Лорда, той е сериозно смутен, че три години след разстрела на ромския бос Тани Танев в Долни Дъбник, едва в последните месец-два са събрани доказателства. Появяват се анонимни свидетели, които изведнъж се оказват с ясни спомени. Като доказателства днес са представени дори и специални разузнавателни средства, каза адвокатът.

Сред задържаните е и Вергил С., който беше арестуван миналия юни като част от наркобанда, ръководена от Йоско. Като поръчител на разстрела на Танев в Долни Дъбник пък се спряга Станчо Владов, от известната фамилия на Владовите в Костинброд. Според роднините му, които бяха изпълнили фоайето пред съдебната зала, обвинението срещу него е скалъпено от Ицо Папата, срещу когото навремето Владов свидетелствал за отвличане и рекет.

60-годишният ромски барон Тани Танев беше разстрелян със седем куршума в собствената му кръчма в Долни Дъбник на 12 февруари 2008 год. Стрелецът тогава успя да избяга, а по-късно бе намерен пистолетът, с който е извършено убийството.

Постановлението от прокуратурата за задържането на тримата мъже от Костинброд е издадено на 8 февруари. Окръжен съд Плевен започна да гледа мерките още в следобедните часове, но заседанието се проточи, тъй като те се гледат срещу всеки един поотделно. Засега е известно решението за Ивайло С. и Вергил С. - те са задържани под стража.