kmet
kmet / dariknews.bg
Новите договори на читалищата за ползване на недвижими имоти, собственост на Община Плевен да бъдат по три години, а не какво до сега по 10 г. Това ще предложи кметът на Плевен Георг Спартански за обсъждане на предстоящата сесия на Общинския съвет в края на август.

Поради откритите многобройни нарушения от някои от някои читалища по отношение начина на ползването на общинската собственост, която е предоставена за читалищна дейност, Спартански каза, че ще предложи още за обсъждане в ОбС-Плевен, техните договори да бъдат сключени за едногодишен период, като при правилно стопанисване, ще бъдат подновявани за три годишен срок.

„Няма да лишаваме нито едно читалище от правото за сключване на договор за общинската сграда, която ползва, но всички читалища, за които са установени нередности, свързани с клаузата в договора, че нито едно читалище няма право да преотдава имота или части от него на трети – физически или юридически лица, ще получат едногодишни договори“, каза кметът.
„Обяснението е, че средствата от такива преотдавания са били предназначени за ремонти и издръжка на читалищата, но договорът е договор и там е казано, че не може да ги преотдават“, добави Спартански.
Той коментира, че Десет години е твърде дълъг период, сменят се няколко управляващи и не се знае кой пие и кой плаща с пари за наем на общинската собственост.
"Като е така, по-добре ние да я отдаваме под наем и парите да влизат в общинския бюджет, вместо да потъват в нечии джобове”, допълни Георг Спартански.