Финландски пивовари ще заздравяват връзките с Плевен
Финландски пивовари ще заздравяват връзките с Плевен / netinfo

Управителите на пивоварна и бирария с името „Плевна" в Тампере, Финландия, пристигат днес в Плевен, информират от пресцентъра на общината. Пътуването е по тяхна инициатива с цел да научат повече за историята на Руско-турската война и да опознаят града, чието име носи фабриката.

Ресторант-пивоварна „Плевна" е открит през 1994 год. в помещенията на бивша текстилна фабрика на шотландския предприемач Джеймс Финлейсон. През 1877 год. към фабриката е бил построен нов цех. След месец започва Руско-турската война. В редиците на доброволците, сражавали се за освобождението на Плевен и Горни Дъбник, са били работници от същата фабрика. В чест на победата новият цех бил наречен „Плевна".

По повод историческата връзка между Плевен и Тампере от миналата година е започнала кореспонденция между кметовете на двата града с намерения за установяване на по-близки контакти и съвместна работа по проекти, най-вече в областта на културата.

Утре гостите ще разгледат Панорама „Плевенска епопея", паметника на финландските воини край Горни Дъбник, Галерия „Дарение Светлин Русев", „Музея на виното".