/ Общински съвет-Плевен
Председателят на Общински съвет Мартин Митев връчи почетен плакет за принос в развитието и популяризирането на българския фолклор на главния художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл "Мизия“ Михаил Денев.

Общински съвет-Плевен

Поводът е честването на 40 години от създаването на Ансамбъла, сформиран през далечната 1979 г. от Михаил Денев в читалище „Съгласие 1869” отначало като танцов състав, а по-късно прераснал в ансамбъл за народни песни и танци. На срещата, провела се в читалище „Съгласие 1869”, присъства и Маргарита Лазарова - секретар на културния институт.

На Пролетен празник "Слънчева люлка" канят от читалище "Съгласие"

„От името на Общинския съвет и лично от свое име се радвам, че имам възможност да Ви честитя 40 години от създаването на Фолклорен ансамбъл „Мизия”. Народното творчество е носител на най-ценното наследство на всеки народ - неговата идентичност, а вие сте нейните истински пазители днес.

В Плевен с право се гордеем с Вас и Вашия талант и напълно заслужено „Мизия” е една от музикалните емблеми на нашия град“, обърна се Мартин Митев към Михаил Денев.

На ръководството на състава и на всички танцьори той пожела здраве, вдъхновение и още много успехи, и да продължават да прославят с изкуството си Плевен и българския фолклор.

Общински съвет-Плевен

„Не спирайте да покорявате нови и нови сцени, и нека признанието на публиката Ви следва навсякъде“, каза Мартин Митев и честити юбилейната годишнина на всички, които са били, са и ще бъдат част от Фолклорен ансамбъл "Мизия".

От своя страна г-н Денев благодари за жеста и вниманието и сподели лични впечатления, че в днешно време все повече млади хора проявяват интерес към българския фолклор и имат желание да го изучават. По този начин всички те се превръщат в пазители на българските традиции.

В своя репертоар ФА „Мизия“ има танци от всички етнографски области на страната. Ансамбълът е изнесъл стотици концерти, представял е Плевен и страната ни в над 20 международни фестивала по цял свят и е носител на много престижни награди и отличия.

По повод 40-ия си рожден ден ФА „Мизия“ ще зарадва плевенчани с концерт на 21 юни - петък, от 18.30 часа в ДКТ „Иван Радоев”.