Държавната лотария дарява средства за кът на Гена Димитрова в плевенския музей
Държавната лотария дарява средства за кът на Гена Димитрова в плевенския музей / netinfo

5 000 лева е получил Регионалният исторически музей за създаването на зала, посветена на голямата оперна прима Гена Димитрова. Средствата са осигурени от специален тираж на държавната лотария, приходите от който ще бъдат предназначени за реализирането на проекта, съобщи плевенският депутат от Коалиция за България Румен Петков.

Парите са преведени авансово още преди реализацията на тиража и това е един много добър пример за използването на инструменти за подкрепа на нашето културно наследство, сподели народният представител. Гена ще продължи да пее за всички ни и си струва да имаме един кът в музея, в който да има възможност да й се наслаждаваме и днес, и утре, каза Румен Петков.

Той  допълни, че за тегленето на жребия за конкурса, посветен на примата, на 19 май в Плевен ще пристигне министър Стефан Данаилов. В тазгодишното издание на конкурса участие са заявили 35 изпълнители.

Имам една тиха надежда, че този конкурс ще се превърне в международен, сподели големият тенор и колега на примата Калуди Калудов. По думите му, би трябвало да се направи едно усилие в повече, защото Гена Димитрова е космополит, който не принадлежи само на България, а на целия свят.