/ iStock/Getty Images
Домашният социален патронаж в община Плевен обслужва над 500 нуждаещи се възрастни хора в пет населени места. Това съобщиха от общината.

От услугите се ползват жители от градовете Плевен и Славяново, и селата Бохот, Коиловци и Пелишат. За Плевен потребителите са около 400 души, за Славяново - 40, в Бохот - 25, в Коиловци - 41, в Пелишат - 20 възрастни и стари хора.

В Общинския съвет е постъпило предложение за обслужване и на хора от село Мечка.

С решение от март тази година Общински съвет увеличи капацитета на социалната услуга в село Коиловци от 40 на 100 ползватели. В Мечка съществува обект с валидно удостоверение, издадено от Областната дирекция по безопасност на храните удостоверение, на заведение за обществено хранене с хранителен блок и с кетъринг на социално заведение. Капацитетът му е за 50 души и отговаря на нуждите на желаещите в населеното място да ползват "Домашен социален патронаж".

В писмо от кмета на Мечка до кмета на Община Плевен е приложен списък на 42-ма кандидат-ползватели на социалната услуга в населеното място. Предложението до Общинския съвет предвижда да се измени решението от март като се намали капацитетът в село Коиловци и се разкрие нова дейност в село Мечка.

Така ще бъде дадена възможност на хора от социално уязвими групи от шесто населено място в общината да получават готова храна по домовете си. Ако предложението получи подкрепа на заседание на Общинския съвет, промяната ще влезе в сила от 1 септември, се посочва в съобщението.
БТА