До края на 2012-та, Троян ще има защитна стена срещу наводнения
До края на 2012-та, Троян ще има защитна стена срещу наводнения / archiv.DarikNews
Донка Михайлова-кмет на Троян
52980
Донка Михайлова-кмет на Троян
Милена Петкова-управител
  • Донка Михайлова-кмет на Троян
  • Милена Петкова-управител

Със символична първа копка и шампанско в град Троян бе даден старт на европейски проект за превенция срещу наводненията. Проект „Корекция на река Бели Осъм в централната градска част на град Троян за предотвратяване на ерозията на речния бряг и овладяване на риска от наводнения", съгласно ДБФП № BG161РО001/1.4-06/2010/004, ще бъде осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

„Удоволствие е да даваш старт на проект, особено когато той има социална значимост и е толкова актуален в контекста на трагичните събития в село Бисер от преди няколко месеца", подчерта на специална пресконференция в Троян кметът на общината г-жа Донка Михайлова.

Тя посочи, че в Общинския съвет вече се водят задълбочени разговори за изпълнение на дългосрочна програма, чрез която да бъде защитено здравето и животът на гражданите. Проектът е особено важен за града, защото, според хидроложки доклади, ако не бъде изградена цялостна защитна стена, евентуалният разлив на реката ще бъде между 60 и 90 см на първите три редици сгради.

Ръководителят на проекта инж. Милена Петкова обяви, че до края на годината ще бъде изградена подпорна стена по левия бряг на река Бели Осъм в централната градска част, в участъка от хотел „Троян Плаза", до въжения мост при ул. "Васил Спасов". Общата дължина на трасето е 186.2 метра.
Предстои опасните стени да бъдат разрушени и след разширяване на речното корито да бъдат изградени нови. Ще бъдат монтирани и съответните предпазни парапети. Инж. Петкова допълни, че ще се работи по иновативна технология за поставяне на еластичен кофраж, чрез която ще се създаде реалистичен ефект на реден камък. Този нов облик ще е в унисон със стените с каменна зидария на десния бряг на реката и в същото време няма да оскъпи строително-монтажните работи.

Николай Пенев, управител на софийската фирма изпълнител на строителните дейности „ЮНГ проект"-ООД, заяви, че проектът изисква голяма прецизност поради факта, че от едната страна на обекта има жилищни сгради.
След завършване на строителните дейности живущите ще получат прекрасно съоръжение, което ще допълни градското пространство с благоустроена зона за отдих и с възможности за още паркоместа в тази част на града, обеща г-н Пенев.