dkt
dkt / dkt iradoev pleven
Министърът на културата Боил Банов се срещна в Плевен с ръководството на Общината и директора на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“. Основната тема на разговора между министъра, кмета  Георг Спартански, заместник-кмета Стефан Милев и директора на театъра Васил Василев е бил предстоящият ремонт на сградата на театъра.

dkt
dkt iradoev pleven

След срещата, министър Боил Банов каза: „Изключителен е театърът в Плевен и като художествена стойност, и като сграда. Много важно е да го съхраним и подготвим за бъдещето. До сега сто години е давал своя принос за развитието на културата и духа на града, поне още толкова трябва да подсигурим, за да продължава да дава. В посока на ремонта много скоро всичко ще е ясно, има още някои стъпки, които трябва да предприемем. Общината има желание да съдейства и помага, директорът Васил Василев се справя много добре и с художествената част, и с поддръжката, и визията си за сградата. Всичко необходимо ще направим и до две –три седмици ще обявим кога започват ремонтните дейности. Стиснахме си ръцете, всичко ще бъде в интерес на обществото“, допълни Боил Банов.

dkt
dkt iradoev pleven

След обиколка на салона  и залите, министър Банов сподели, че познава  театъра и за него е голямо удоволствие да идва тук.
“Сградата на театъра е прекрасно място за правене на изкуство, особено салона и сцената - те са нещо фантастично, бих казал, че са най-хубавите в страната“.

dkt
dkt iradoev pleven

Министърът използва идването си в Плевен в навечерието на 24 май и за да поздрави културните институти:
"С удоволствие ги поздравявам, те заслужават. С много сериозен принос са към националната култура. Пожелавам им светли, бъдни дни, което на езика на творците означава свобода - свобода на мисълта, на творчеството. Пожелавам им много свобода“
Министър Боил Банов пожела и успех на започващия конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“:
„Министерството ще продължи да го подкрепя, както и всичко, което се случва в Плевен. Защото има смисъл. Моята нагласа и на моя екип е да се подкрепя там, където наистина се случва развитие. В Плевен това се случва и Общината много съдейства във всички посоки и сериозно инвестира“.