Димчо Михалевски: трябва да има коопериране на общините на проектна основа
Димчо Михалевски: трябва да има коопериране на общините на проектна основа / netinfo

50% от българските общини не са направили нито един проект за усвояване на пари от предприсъединителните европейски фондове, това каза днес зам-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски при откриването за 19-тото изложение Партнерс Експо в Плевен.

39% от общините в България са направили от 1 до 5 проекта и едва 11% имат повече от 5 проекта, добави зам-министър Михалевски. Някой от големите областни центрове стигат до 40 проекта, като сред тях се нарежда и Плевен. В работата с проекти има обаче разделение меджу големите и малки общини, каза още зам-министърът. От 264 общини у нас 30 са под 5000 жители, 99 са под 10000 жители и те нямат възможност да обучат достатъчно хора, за да могат да подготвят проекти, а това според Михалевски е един от възловите проблеми пред страната ни.

По думите на зам-министъра изпълнявайки европейските фондове, ние все повече ще узряваме за това, че трябва да има коопериране на общините на проектна основа, а в последствие и окрупняване на общините.

Той допълни, че правителството е разработило програма, която да стимулира общините в преходния период докато започне усвояването на средства от структурните фондове. Тя ще подпомага конкретни проекти в над 70% от българските общини, като Плевен ще получи милион и половина лева, които да бъдат насочени към общинската инфраструктура.