Депутатът Димитър Горов: Най-бедните ще платят цената на кризата
Депутатът Димитър Горов: Най-бедните ще платят цената на кризата / DarikNews.bg

Отговорът, който дават управляващите на въпроса кой ще плати цената на кризата, е най-бедните и средната класа, заяви в Ловеч депутатът от Коалиция за България Димитър Горов. Според него, ясен показател за това е решението на управляващите да въведат данък „колиба", след като се отказаха от данък „лукс". Така на практика се оказали безполезни снимките „отвисоко" на скъпите имоти, проверките в дискотеките с укриване на доходи и др.

Целенасочена е политиката на правителството в ущърб на малките населени места, каза още депутатът Димитър Горов. Закрити са адиминистративни служби в малки общини, пощенски клонове, а за населените места с по 500 души се готвят промени в Избирателния кодекс, съгласно които няма да могат да си избират кмет.

Приетият от парламента бюджет за следващата година ще нанесе удар на общините, смята Димитър Горов. От предвидените 92-93 милиона, реално до 264-те общини ще стигнат 27 милиона лева. Липсата на средства ще попречи на по-малките общини да съфинансират участието си в европейски проекти.

Бюджет 2011 е бюджет на социално-икономическото замръзване на страната, смята депутатът Димитър Горов. Не се предвиждали възможности за увеличаване на доходите на населението, а нарастващата инфлация щяла да намали още повече покупателната възможност на хората.

Чрез бюджета за следващата година ставало ясно, че държавата абдикира и от здравеопазването, каза още ловешкият депутат. Той посочи като изненадващ и необясним факта, че двама ловешки депутати лекари са вносители между първо и второ четене на предложение за поправка в Закона за държавния бюджет на Република България за 2011 г. Промяната засяга член 17 от Закона за филмовата индустрия. Според предложението на двамата ловешките депутати от ГЕРБ д-р Анатолий Йорданов и д-р Станка Шайлекова, които заедно с още един лекар и юрист са внесли предложението, субсидията за кино ще се превежда ежегодно и при възможност. Познавам д-р Йорданов като добър специалист и не е работа на лекари да се занимават с филмопроизводство, каза Горов. Според него с тази поправка реално се убива българското кино.