Д-р Миланов: Готови сме с вариант за зъбни протези за 1 млн. пенсионери
Д-р Миланов: Готови сме с вариант за зъбни протези за 1 млн. пенсионери / dariknews.archive

На среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен председателят на Българския зъболекарски съюз /БЗС/ д-р Борислав Миланов заяви идеята на съюза, за период от пет години да бъде извършено зъбно протезиране на около 1 милион възрастни хора у нас.
От около 2,4 млн. пенсионери в България, най-малко 1 000 000 се нуждаят от зъбни протези - дейност, за която в момента липсва финансова подкрепа, подчерта медикът.

„Държавата не е и помисляла да поеме тази сума и ние сме готови да предложим вариант, като се изчислят и разпределят необходимите средства за период от 5 години, да изработим протези на старите хора".

Днес всеки втори българин между 22 и 24 години има извадени поне два постоянни зъба и с възрастта броят на извадените зъби се увеличава, като при над 60 години липсващите зъби са вече 17.

В същото време при децата до 7-годишна възраст средно статистически имат до 4 кариеса в устата, до 11-годишна възраст - по 7, а всеки четвърти, навършил 18-години, вече има изваден най-малко един зъб.

„Това са стряскащи данни и всичко е следствие на нелечението на кариеса и неговото усложнение", коментира д-р Миланов като увери, че това са актуални данни за страната и са  от защитена дисертация на д-р Бойко Бонев през октомври 2014 г.

Той посочи още, че при стартирането на дейността на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ са отделяни от бюджета й около 9% за дентална медицина, а в момента се отделените средства са едва 4,3 на сто.

В пресконференцията участваха ректорът на Медицински университет - Плевен проф. д-р Славчо Томов и д-р Петракиев - председател на Районната колегия на БЗС.