Църквата почита паметта на Света великомъченица Неделя
Църквата почита паметта на Света великомъченица Неделя / dariknews.archive

Българската православна църква почита днес паметта на Света великомъченица Неделя, родена през трети век в град Никомидия, в Мала Азия.

Oт малка родителите на Неделя я запознали с истините на Христовото благовестие и тя от рано се посветила на служене на Бога, като водила целомъдрен и благочестив живот. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на Неделя изповядва християнската вяра.

Императорът заточил родителите й в град Мелитин, а Неделя била подложена на жестоки мъчения. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Осъдили я да бъде посечена с меч. Разрешили й да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 година.

По-късно българските царе от рода Асеновци пренесли мощите на Света великомъченица Неделя в столицата на Второто българско царство - Търново. До нас се е запазило на старобългарски език и нейното житие, написано от Свети Евтимий - патриарх Търновски. Той превел и името на мъченицата от гръцки на български език - от Кириакия на Неделя./БТА/

Имен ден празнуват днес Неделя, Недялка, Недялко, Неделчо, Неделина, Нешка, Нели, Делчо.