Чудотворна икона на Божията майка ще бъде изложена в Ловеч
Чудотворна икона на Божията майка ще бъде изложена в Ловеч / netinfo

Чудотворна икона на Света Богородица ще пристигне в Ловеч днес. Тя идва от Украйна и ще бъде посрещната на централния площад “Екзарх Йосиф I” в 16.00 часа, съобщши ловчанския владика Гавриил. С литийно шествие тя ще бъде съпроводена до катедралния храм “Св. Троица”. Светинята ще бъде в различни градове на Ловчанска епархия до 8 септември.

Иконата е сътворена в края на 80-те години на миналия век и се намира в храма „Рождество на Пресвета Богородица” в село Бояни, Новоселицки район, Черновицка област. На 18 декември 1993 година по време на всенощно бдение от очите на Богородица потекли сълзи. Чудодейното явление било потвърдено от специално съставена епархийска комисия. Същата година от нея се излекувало болно от рак дете от Одеска област. От тогава иконата се почита като чудотворна. Хората вярват, че тя носи изцеление от различни болести след молитва.

Иконата ще бъде и в Троян, Тетевен, Ботевград, Етрополе и Правец. По време на поклонението пред иконата в църквите ще бъде поставена касичка за събирането на дарения за строящия се в Ловеч катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий".