Чакаме новата ваксина срещу свински грип
Чакаме новата ваксина срещу свински грип / Дарик Плевен
Чакаме новата ваксина срещу свински грип
25629
Чакаме новата ваксина срещу свински грип
  • Чакаме новата ваксина срещу свински грип

За нова вълна от свински грип през февруари предупредиха преди дни епидемиолозите. Главният държавен санитарен инспектор д-р Тенчо Тенев уточни, че със затоплянето на времето това е възможно, а и такива тенденции вече има в Румъния. За радост, грипната обстановка в Плевенски регион в момента е нормална, коментираха здравните специалисти от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.

Заради очакваната нова грипна вълна, е проведена и национална работна среща, на която е присъствал шефът на отдел "Противоепидемичен" в Министерство на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. Има данни за някои области - като Ямбол, Монтана и Кърджали, в които заболяемостта се повишава, каза д-р Бонеслав Бонев от плевенската РИОКОЗ, който е присъствал на съвещанието. Изследванията, направени в референтната лаборатория в София доказват, че в 90% от случаите едната седмица преобладава свинският грип в тези три области, а на следващата седмица - сезонният. Истината е, че и двата щама циркулират, каза още той.

Лошото е, че усложненията от грипа продължават, не се предписват и противовирусни препарати, а някои лични лекари лекуват пациентите с комбинация от няколко антибиотика, което е абсолютна грешка, каза д-р Бонев. Още за очакваната нова вълна, за имунизацията срещу свински грип и за ваксината чуйте от д-р Бонев в звуковия файл.

При предишната грипна вълна в Плевенско 4 515 дози "Тамифлу" са раздадени на лечебните заведения за болнична помощ и 1 260 "Реленца". Но много малка част от тях са изразходвани, коментираха епидемиолозите - до момента са употребени 859 опаковки "Тамифлу" и 177 "Реленца".

Недостатъкът на очакваната ваксина срещу свински грип е, че еднократният флакон съдържа по 10 дози, което означава, че трябва да има поне 7-8 души, желаещи да си я направят, за да се оползотвори тя. А годността й след отваряне на флакона е 3 часа. Хубавото на новата ваксина срещу свински грип е, че в тази, която ще бъде доставена в страната ни, няма съставката, която предизвиква познатите вече в други държави странични реакции, коментираха още епидемиолозите.