БСП в Ловеч оглави митинг-протест срещу промени в Избирателния кодекс
БСП в Ловеч оглави митинг-протест срещу промени в Избирателния кодекс / Дарик Плевен - архив

Пред Областна администрация в Ловеч днес се проведе митинг-протест на социалистите от Ловешка област. Инициативата се организира под ръководството на народния представител от БСП Димитър Горов, за да могат последователите на столетницата да кажат своето "НЕ" на новия проект за Избирателен кодекс. В митинга участваха членове на партията от Ловешка област.

Законодателните промени предвиждат да няма избор на кметове в населените места под 500 души население, с което се ограничава правото хората в тези населени места да избират пряко своите кметове. С предлаганото ограничение се засягат 1 554 населени места, в които живеят около 700 000 души, каза депутатът Димитър Горов. В Ловешка община, ако този Изборен кодекс бъде приет, само осем населени места ще имат право да избират кмет.

Управляващите планират да намалят и броя на общинските съветници и по този начин да лишат гражданите от широко представителство, посочи по време на митинга Петър Корумбашев, депутат от Коалиция за България. От столетницата започнаха подписка срещу промените в Изборния кодекс, която ще се организира в цялата страна и след това ще бъде внесена в парламента.

БСП в Ловеч оглави митинг-протест срещу промени в Избирателния кодекс
netinfo