БНТ снима филм за фолклорен ансамбъл „Мизия при читалище Съгласие
БНТ снима филм за фолклорен ансамбъл „Мизия при читалище Съгласие / saglasie.pleven

На 5 ноември в БНТ ще бъде заснет филм за Фолклорен ансамбъл „Мизия", съобщи художественият ръководител на ансамбъла към НЧ"Съгласие-1869" - Плевен Михаил Денев. Едно от следващите издания на предаването „Иде нашенската музика" ще бъде изцяло посветено на плевенския фолклорен ансамбъл по повод 35 години от основаването му.

Фолклорен ансамбъл „Мизия" е създаден през 1979 г. в читалище „Съгласие". Носител е на златни медали от Републиканските фестивали и званието „Представителен". Ансамбълът завоюва най-престижните отличия в Прегледите на любителското творчество в системата на армията и Изпълнителна Агенция „Военни клубове и информации". През годините е гастролирал в Русия, Унгария, Турция, Италия, Македония.

Фолклорен ансамбъл „Мизия" е сред авторитетните младежки любителски формации в Плевенския регион, с редица публични изяви. В щколата на Ансамбъла са израснали немалко професионалисти, работещи в престижните ни ДФА.

В рамките на 145-годишнината от основаването на читалище „Съгласие 1869" и 35 години ФА „Мизия", през декември в зала „Емил Димитров" ще се състои голям концерт-изненада за плевенската публика.

С много овации и заслужено признание за нивото, на което се работи от години във Фолклорен ансамбъл "Мизия" приключи поредното международно участие на ансамбъла при читалище „Съгласие". Само преди броени дни танцьорите и техният художествен ръководител Михаил Денев се завърнаха от Международния фолклорен фестивал, който се проведе от 8 до 12 октомври в град Мудана, Турция.

С разнообразния си репертоар и колоритни костюми, плевенските изпълнители от ансамбъл „Мизия" и танцов клуб „Кайлъка", се откроиха сред многобройните участници от Сърбия, Македония, България, Румъния, Гърция, Косово и Грузия.

Фестивалът не е със състезателен характер и е съчетан с отбелязване на годишнина от подписване на първия договор през 1922 г., за прекратяване на военните действия в Първата световна война, преди подписване на договора в Лозана.