Близо 3000 са ползвали информационните услуги на ОИЦ-Плевен
Близо 3000 са ползвали информационните услуги на ОИЦ-Плевен / oic.pleven

Сред детските картини, от току-що приключилия фестивал „Плевен модерен европейски град", на 11 юли ОИЦ - Плевен даде отчет за изминалите 29 месеца пред журналисти и общински служители.
Изложбената зала на Арт център Плевен събра представители на регионални и национални, печатни и електронни медии и служители от общинската администрация.

Александър Костов вр.и.д. управител на ОИЦ - Плевен представи дейността на Центъра от неговото откриване на 1 февруари 2012 до края на юни 2014, подкрепен от презентация с много илюстрации от интересни, акрактивни и активно посещавани събития. За разглеждания период експертите са предоставили на място информация на повече от 2 900 граждани и представители на фирми и институции, провели са 66 информационни срещи в общините на територията на област Плевен, на които са присъствали повече от 2 700 участника и 15 срещи с медиите, предоставили са отговори на 2 116 запитвания по отношение възможностите за получаване на безвъзмездна финансова помощ от Структурните и Кохезионния Фонд.

Като част от мрежата от 28 информационни центъра ОИЦ-Плевен участва активно в 5 национални инициативи: конкурса за детска рисунка „Как искам Eвропейският съюз да промени моят град", конкурса за лого и слоган през НПП 2014-2020 „Новият програмен период една посока, много възможности", националната кампания „Научени уроци", националната кампания „Какво знаем за Споразумението за партньорство" и наскоро приключилия конкурс за младежки проект „Да създаваме ЗАЕДНО европейски проекти".

Експертите от ОИЦ - Плевен инициираха и дейности, които провокираха мрежата и подтикнаха колегите им от другите градове за разнообразяване на програмата, такива са младежката инициатива „Час по Европа", партньорството с читалищата от Програма Глоб@лни библиотеки и съвместните форуми с представители на банкови институции за популяризиране на финансовите инструменти ДЖЕРЕМИ и ДЖЕСИКА.

Активното посещаване на събитията и на офиса на ОИЦ - Плевен и търсенето на информация за еврофинансирането от различни по възраст и социален статус граждани доказа необходимостта от него и го утвърди като коректен и активен партньор на общините, гражданските организации, бизнеса и гражданите.