Басейнова дирекция предупреждава за контролирано източване на язовирите
Басейнова дирекция предупреждава за контролирано източване на язовирите / netinfo
Басейнова дирекция Дунавски район Плевен е дала предписания за предприемане на мерки за осигуряване на необходимите водни обеми на язовирите –общинска и частна собственост, намиращи се на нейна територия. Мярката е наложена поради очаквани валежи в края на месеца.

Басейнова дирекция Дунавски район Плевен е изпратила предписания до областните управители, директорите на Областни дирекции “Гражданска защита”, кметовете на общините, както и до всички големи водоползватели за осигуряване на необходимите свободни обеми в язовирите на територията на дирекцията. Всички административни органи са уведомени за очакваните валежи в периода 27-30 ноември. Указанията, изпратени от Дирекцията, са за контролирано понижаване на язовирите с цел осигуряване на достатъчен свободен обем.

Изпускането трябва да стане при подходящи метеорологични условия и да бъде съобразено с проводимостта на речните русла. Необходимо е да се осигури технически изправно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, както и проводимостта на речните корита в участък до 500 метра под язовирната стена. Басейнова дирекция и органите на Гражданска защита трябва да бъдат уведомени за изпусканията, като при констатирани нарушения директорът на дирекцията ще предприеме действия за налагане на административни санкции в съответствие с разпоредбите на Закона за водите.