Автоматична станция ще измерва качеството на въздуха в Плевен
Автоматична станция ще измерва качеството на въздуха в Плевен / netinfo

Kачеството на атмосферния въздух в Плевен е в границите на пределно допустимите норми. Това показват анализите на експертите от направление “Контрол чистотата на атмосферния въздух” в РИОСВ – Плевен за първото тримесечие на годината.

Контролираните показатели за качество на атмосферния въздух са общо 9 - общ прах, фини прахови частици, серен диоксид, азотен диоксид, олово, никел, кадмий, арсен и полициклични ароматни въглеводороди.

През първото тримесечие са регистрирани 5 превишения на праговата стойност на средноденонощната норма за показател фини прахови частици до 10 микрометра и допустимото отклонение от нея за 2007 г. (55 µg/mі). Нивата на останалите контролирани показатели са по-ниски от установените пределно допустими норми.

Община Плевен е изготвила и изпълнява комплексна програма за намаляване на емисиите и за достигане на установените норми. През 2007 г. в града трябва да заработи нова автоматична станция, която ще измерва непрекъснато (24 часа в денонощието) нивата на общо 11 показателя за качество на атмосферния въздух.