Аутопсията на останалите две тела и разпознаването им ще стане утре
Аутопсията на останалите две тела и разпознаването им ще стане утре / netinfo
Шест са вече разпознатите, които загинаха в пожара във влака край Червен бряг, четирима са мъже и две – жени. Това съобщи патологът от „Съдебна медицина” Плевен д-р Данчо Деков. Най-рано още снощи беше разпозната 19-годишната Валерия Желева от Добрич, другата жена е Мая Машева. Останалите разпознати са професор Рашо Рашев, директор на Националния археоологически институт, 25-годишният Даниел Вичев от Добрич, Стоян Ковачев и Калчо Стефанов.

На близките на идентифицираните е съобщено да дойдат в „Съдебна медицина” Плевен, за да получат телата и да разпознаят за част от загиналите част от дрехите и лични вещи. По аутопсията на останалите две женски тела ще се работи утре, те са най-силно обгорели, каза д-р Деков.

„За сега е май единственото сигурно само от външния оглед, че са жени и ще бъде по-трудна идентификацията, защото пък край тях и от техните дрехи няма абсолютно никакви остатъци, които бихме могли да покажем на близките. Може да се прибегне при тях до ДНК експертиза, но пък за там не сме категорични дали тя ще успее да ни даде това, което търсим, просто защото пък до степен на овъгляване белтъчната структура загива и остават само неорганични материи”.

БДЖ вече се е свързало с плевенска траурна агенция, която ще извърши всички услуги по транспортирането и обслужването на телата на загиналите, а  дружеството ще заплати разходите.

Води се за изчезнала още една жена, телата в плевенската „Съдебна медицина” обаче са осем. Не са открити още загинали при повторния оглед на кушет вагона днес, каза наблюдаващият случая прокурор Валери Мирчев. За днес дейностите са приключили, за всеки случай утре отново ще бъде огледан и спалния вагон, но там тела и при първоначалния оглед не са открити, уточни прокурор Мирчев.