vlak kupe
vlak kupe / bdz
На 6-ти октомври в 13:00 часа се очаква на жп гара Плевен да пристигне ретро влак, в състава на който ще е и личният вагон-салон на царица Йоанна. Композицията ще бъде теглена от парен локомотив. 

Атрактивната инициатива се провежда във връзка с отбелязването на 130 години от създаването на Български държавни железници и е част от атракционните пътувания, които организира в страната националният железопътен превозвач по повод годишнината и по време на които ще бъде представена голяма част от историческото наследство на БДЖ. В съставите на влаковете ще бъдат и вагони от царската композиция „Корона експрес” и правителствения влак от 80-те години „Витоша експрес”.

Една от специалните композиции ще пътува по маршрута София - Мездра - Плевен - Мездра - София. В Плевен влакът ще направи престой от 13:00 до 14:20 часа. През това време за любопитните ще бъде осигурен свободен достъп до вагоните – музейни експонати, които ще могат да бъдат разгледани. Влакът ще бъде теглен от парен локомотив № 05.01, а в състава ще са включени личният вагон-салон на царица Йоанна от „Корона експрес” и вагон-ресторантът от „Витоша експрес”.
В състава на всяка композиция ще са включени и пет вагона за настаняване на пътниците. Всички те ще имат възможност да разгледат специално прикачените вагони, а служители на БДЖ ще разкажат интересни факти по време на обиколката.