sad
sad / dariknews.archive
осъществяване работата на съда по показатели: общ брой свършени дела, свършени в срок дела, срок за изготвяне на съдебните актове, резултат от върнати след касационна проверка обжалвани и протестирани дела.
 
През първото полугодие на 2018 г. в Административен съд – Плевен са постъпили и образувани общо 630 дела: 363 броя първоинстанционни дела и 267 броя касационни дела.
 
Към посочения общ брой образувани дела през първото шестмесечие на 2018 г. (630 броя) се прибавят и висящите към началото на отчетния период дела от предходни периоди. Те възлизат на 253 броя, с което общия брой дела за разглеждане в Административен съд – Плевен през първото полугодие на 2018 г. е 883: от тях 510 броя първоинстанционни дела и 373 броя касационни дела.
 
От общия брой дела за разглеждане през първото полугодие на  2018 г. (883 броя), свършени са 671 броя дела (от които общо решени по същество дела - 486 броя и общо прекратени дела - 185 броя). Това представлява 76 % от общия брой дела за разглеждане първото полугодие на 2018 г. Тези данни са добра илюстрация на бързата и ефективна работа на съдиите в Административен съд – Плевен, както и за добрата организация по подготовката и провеждането на съдебните заседания, за което заслуга имат и съдебните служители.
 
През първото полугодие на 2018 г. по всичките 671 броя свършени дела съдебните актове са постановени в срок до 1 месец, което представлява 100 % от свършените дела.
 
Данните по показател срочност за разглеждане на делата са много добри: 84% от всички свършени дела първото полугодие на 2018 г. са приключили в срок до 3 месеца от датата на насрочване на първото по делото открито съдебно заседание.
 
През първото полугодие на 2018 г. в Административен съд – Плевен след касационна проверка са се върнали общо 144 дела. От тях 99 броя или 69 % са потвърдени изцяло. Отменени изцяло са 39 броя или 27 % съдебни акта и 6 броя (4 %) са отменени частично.
Общият извод, който се налага е, че значителна част от съдебните актове, по върнатите след касационна проверка дела на Административен съд – Плевен, са оставени в сила от Върховния административен съд.
Данните показват, че се постига една от основните стратегически цели на съда – повишаване качеството на постановените съдебни актове и поддържане на ниско равнище на отменените и изменени съдебни актове за сметка на оставените в сила такива.