77 предложения внася област Ловеч в програма в подкрепа развитието на Северозапада
77 предложения внася област Ловеч в програма в подкрепа развитието на Северозапада / dariknews.archive

Общо 77 проектни предложения ще внесе област Ловеч в целенасочената инвестиционна програма в подкрепа развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слаборазвити райони. Това стана ясно на проведеното заседание на областния съвет за развитие, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

В последните месеци се наблюдава тенденция при планирането на мерки за преодоляване на проблемите на Северозападния район да се изброяват не пет, както е записано в нормативните документи, а три области - Видин, Враца и Монтана, т. е. изключват се областите Ловеч и Плевен. В тази връзка по време на Регионалния съвет за развитие на Северозападен регион, проведен на 31 март 2015 г. в Монтана, от губернаторката на Ловеч д-р Мадлена Бояджиева бе внесено становище, в което тя изразява тревога от тенденцията на изключване на областите Плевен и Ловеч от програми и мерки, касаещи Северозападния регион, и категорична позиция тази тенденция да бъде преустановена.

След дискусия Областният съвет за развитие на област Ловеч одобри предложенията за инвестиционни проекти във връзка с разработването на целенасочена инвестиционна програма в подкрепа развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слаборазвити райони, като списъкът ще подлежи на актуализация.

На заседанието стана ясно, че в края на този месец започва процесът по стратегическо планиране на развитието на социалните услуги в област Ловеч за периода 2016-2020 г.
В началото на юни ще се проведе първата работна среща на Областния оперативен екип, като ще бъде сформирана и Областната работна група, която ще включва заинтересовани страни на областно и общинско ниво, включително и общинските координатори, чиято отговорност ще бъде разработването на областната стратегия.

На срещата ще бъде представен индикативният план за етапите на областно планиране, инструментариума за събиране на информация и структурата на Анализа за ситуацията и оценка на потребностите.

Предвижда се финализирането на общинските аналитични доклади, както и на областния доклад да приключи в края на месец август, а същинското стратегическо планиране да приключи в края на ноември т.г. Съгласуването, финализирането и приемането на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Ловеч 2016-2020 ще приключи в края на 2015 г., началото на 2016 г.