65% от плевенчани страдат от болки в гърба, но не знаят към кого да се обърнат
65% от плевенчани страдат от болки в гърба, но не знаят към кого да се обърнат / malkite.neshta

„Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България" и „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит" проведоха анкета с близо 500 плевенчани за тяхната осведоменост за ревматичното заболяване болест на Бехтерев.

Според допитването 65% от анкетираните са страдали от болки в гърба (по една или друга причина). Болките в гърба са сред първите симптоми на болестта на Бехтерев - хронично автоимунно ревматично заболяване, което засяга около 30 000 българи, основно млади хора на възраст между 18 и 35 години. Ако не се диагностицира навреме и не се приложи адекватно лечение, с което да се спре и/или забави хода на болестта, може да се засегнат и други стави и органи.

При болка в кръста с продължителност повече от 3 месеца, 50% от плевенчани биха се обърнали за консултация към невролог, и само 20% - към точния специалист, в случая - ревматолог.
Всеки 5-ти е отговорил, че не знае с какъв специалист да се консултира.

Допитването бе осъществено в рамките на целия месец май 2015 г., като част от информационната кампания „Малките неща имат голямо значение". Инициативата насърчаваше плевенчани да се обърнат към ревматолог, ако болката им в гърба продължава повече от три месеца, защото тогава вече се счита за хронична и има опасност да страдат от болест на Бехтерев. Само за една седмица близо 60 души посетиха ревматолог, като 10 от тях се оказаха с диагноза болест на Бехтерев.

След проведената информационна кампания става ясно, че 72% от анкетираните смятат, че болестта на Бехтерев засяга хора на възраст под 40 г., а 66% от тях дори конкретизират възрастта 18-35 г.

„Възпалителната болка често се бърка с механичната болка в следствие преумора или травми и се приема като „част от живота". Затова често има забавяне при диагностицирането на състоянието, предизвикано от хронично възпалителните и болки в гърба. Ето защо се радваме, че доста голям процент от хората е достигнало посланието, че болестта засяга млади хора на възраст 18-35 г." - сподели Боряна Ботева от „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България"