panorama
panorama / dariknews.archive
До последната минута преди 24:00 часа в „Европейската Нощ на музеите“, която се проведе тази събота в Плевен, имаше любопитни граждани, дошли да посетят емблематичната за България и Югозападнa Европа „Панорама Плевенска  епопея-1877 г.“.

111
dariknews.archive

Част от атракциите, които предложи екипът на Панорамата, воден от директора Емилия Зорнишка, беше гостуващата специално за събитието изложба „140 години от Освобождението на България и изграждане на Новата българска държава“, която е посветена и на предстоящото честване през 2019-та година на 140 години от провеждането на Учредителното събрание, с което актът става факт.

panorama
dariknews.archive

Един от емблематичните експонати в изложбата е бронзовият звънец, който е изработен през 1474 г. и е използван по време на Учредителното събрание, което се е състояло от 10-ти февруари до 16-ти април 1879-та година във Велико Търново, за въдворяване на ред в заседанията.

zvanec
dariknews.archive

Звънецът е намерен от руските войници в сградата на Конака, след влизането им в Търново през лятото на 1877-ма година. Всъщност с този звънец е оповестено началото на историческото Учредително събрание.

lampa
dariknews.archive

Експонатите в изложбата са реликви от богатото българско историческо и културно наследство и включват:
  • Настолна газена лампа от интериора на кабинета на Стефан Стамболов като министър – председател,
  • Снимка на Стефан Стамболов – Букурещ – 1877-ма фгодина.
  • Евангелие от 1865-та година, принадлезало на депутата от Учредителното събрание Мишо Гълъбов от Севлиево.
  • Дневници на Учредителното събрание със записки от заседанията, списъци на присъстващите, Правилник за вътрешния ред, правила за избиране на председател, словото на княз Александър Дондуков-Корсаков.
  • Дневниците са писани на ръка, но по-късно са отпечатани в печатницата на Любен Каравелов и Нестор Жейнов.

panorama
dariknews.archive

Посетителите на Панорама „Плевенска епопея – 1877 г.“ можеха да видят в „Европейската нощ на музеите“ още, словото на княз Александър Дондуков-Корсаков като руски императорски комисар, произнесено при откриването на Учредителното събрание на 10-ти февруари 1879-та година, Правилник за вътрешния ред на събранието, Проект за Органически устав на държавното устройство на Княжество България от 1879-та година, копие от търновската Конституция, изработено от Д.Лещаров, както и Албум от тези времена на Соня Недялкова от село Равна гора – област Варна, която е внучка на Никола Гайтанджиев, убит като въстаник във Велчовата завера през 1835-та година.

panorama
dariknews.archive

panorama
dariknews.archive

panorama
dariknews.archive

panorama
dariknews.archive

panorama
dariknews.archive