5 юни - Европейски ден без асансьори - Плевен се включва
5 юни - Европейски ден без асансьори - Плевен се включва / dariknews.archive

От тази година сдружение "BG Бъди активен" включва България в европейския Ден без асансьори /No Elevators Day/, който се отбелязва на 5 юни.

Идеята е да се затворят символично част от асансьорите и ескалаторите в обществени и частни сгради, за да се обърне внимание на хората към сериозния проблем на обездвижеността.

Важно условие на организаторите е навсякъде да бъде осигурен достъп до съораженията /асансьори или ескалатори/ за хора със специални потребности или за тези, които не желаят да се включат в инициативата.

Събитието е част от най-голямата обществена кампания за физическа активност NowWeMOVE, която у нас се провежда под надслов „Да раздвижим България" и се координира от Сдружението "BG Бъди активен".

В деня без асансьори до този момент са включени 17 държави, 50 града и над 180 общински, корпоративни и частни сгради. Дейностите започнаха в Брюксел, където европейският организатор ISCA (International Sport and Culture Organization) снима филм пред асансьорите на Европейския парламент с участието на няколко депутата.

На пети юни активисти от ISCA ще изкачат пеш известната кула Atomium в Брюксел. Инициативата No Elevators Day ще бъде подкрепена и от Латвийското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и от Белгийското финансово министерство.

В Плевен в инициативата ще се включат жилищни сгради, като домоуправителите ще разпространят информацията за ползите от изкачването на стълби.