4 осъдителни присъди постанови съдът по дело за кредити с фалшиви документи
4 осъдителни присъди постанови съдът по дело за кредити с фалшиви документи / dariknews.archive

Делото се водеше срещу четирима обвиняеми - Д.С., Б.Д., С.А. и Ц.И. за това, че са представили фалшиви документи, за да получат кредити от банка в Плевен. И четиримата са от град Гулянци, а схемата, по която са действали, била една и съща. Пред служители от банковия клон представяли фалшиви служебни бележки и трудови договори, за да докажат, че са в безсрочно трудово правоотношение с Община Гулянци. На документите бил придаден вид, че представляват конкретно писмено изявление от кмета на Общината и на завеждащия личен състав. За съставянето на документите обаче не може да им се търси наказателна отговорност, се посочва в материалите по делото. И четиримата обвиняеми са кандидатствали за кредити през лятото на миналата година.

След като разгледа казуса в съдебни заседания, Окръжният съд на Плевен постанови следните присъди:

На подсъдимата Д.С. е наложено едно общо условно наказание от 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, плюс глоба в полза на държавата в размер на 1 000 лв.

Със същата присъда за виновен е признат и подсъдимия Б.Д.. Неговата присъда е 1 година пробация със следните пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес два пъти седмично и периодични срещи с пробационен служител.

Съдът осъжда и подсъдимата С.А., като й налага едно общо условно наказание по делото в размер на 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, плюс глоба в полза на държавата в размер на 1 000 лева. Същата присъда е постановена и за четвъртия подсъдим по делото - Ц.И.

Четиримата посдсъдими трябва да заплатят и направените деловодни разноски по делото.

Решението на Окръжен съд - Плевен може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред великотърновския Апелативен съд.