den
den / dariknews.archive
Денят 29 април е обявен като Европейски ден на солидарност между поколенията през 2008 г., когато по предложение на Словенското председателство Европейският съвет прие този ден, за да насочи общественото внимание към нуждата от промяна в политиките за възрастните хора в Европейски съюз.

Целта е да бъде подпомогната борбата срещу стереотипите, основани на възрастта, и да бъде  насърчено взаимното разбиране, като се съберат заедно млади и възрастни хора, за да обменят опит и умения.

Солидарността между поколенията има ключова роля за развитието на по-справедливи и устойчиви системи в отговор на икономическите и социални предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз днес. Осъзната е необходимостта от действия за по-справедливо разпределение на ресурсите, отговорностите и участието за развитие на добро сътрудничество между поколенията във всички социални и икономически сфери.

Коалиция от неправителствени организации, сред които AGE – Европейска платформа на възрастните хора и Европейски младежки форум (YFJ), насърчава своите членове и други европейски организации да отбележат деня с различни прояви в целия ЕС. Хора от различни поколения организират съвместни срещи, концерти, кулинарни работилници, игри, състезания, дискусии, музикални и танцови представления, посещения в домове за възрастни и в домове за деца и др.