22 септември е ден-съдба за бъднините на България
22 септември е ден-съдба за бъднините на България / Вероника Христова

С камбанен звън от църквата "Св. Николай" и изпълнение на "Хубава си, моя горо" започнаха в Плевен честванията на 102-та годишнина от обявяването на независимостта на България. "На този ден камбанният звън на българските храмове увековечава един от най-високите върхове в националния ни летопис - независимостта на България", се обърна в приветствието си към присъстващите на площад "Стефан Стамболов" представители на местни и държавни институции, политически партии и граждани кметът на Община Плевен Найден Зеленогорски.

"Датата 22 септември 1908 год. увенча непреклонността на народа ни пред завоеватели и господари, решимостта му да гради своя държава, да отстоява своята идентичност", каза още той. В речта си градоначалникът подчерта, че този ден е станал възможен, защото е вплел в едно волята за самоопределение на народа, таланта на младата българска дипломация, отговорността и далновидността на тогавашната генерация държавници, сред които особено се откроява личността на Стефан Стамболов.

22 септември е ден-съдба за бъднините на България
netinfo

"Денят на независимостта е не само тържество на свободния дух, мъдростта на народа ни, държавността и единението. Той е ден-съдба за бъднините на България, предопределил днешното ни демократично развитие и възможността да бъдем част от европейското семейство. Той е и урок по родолюбие и безрезервна служба в името на народа, повод за гордост, оптимизъм и самочувствие да продължим начертания от предците ни път", каза още Найден Зеленогорски.

22 септември е ден-съдба за бъднините на България
netinfo

"Актът на обявяването на българската независимост е пример за последователна и национално отговорна политика", подчерта и областният управител на Плевен Иван Новкиришки. Според него уроците на 22 септември са актуални и днес като пример за трезва преценка, за умение и воля да се вземат жизнено важни за страната ни решения в условията на различни интереси.

22 септември е ден-съдба за бъднините на България
netinfo

"Да бъдем независими и последователни, да отстояваме националния си интерес със самочувствието на горда европейска нация, е отговорността ни в днешно време. Да отдадем почит на онези, които през 1908 год. ни дадоха пример за единство в съдбовни за нацията моменти. Да се обединим в името на нашето бъдеще - бъдещето на България, която равностойно и с достойнство присъства в ЕС", каза още пред присъстващите Иван Новкиришки.

След поднасянето на венци и цветя пред барелефа на Стефан Стамболов, тържеството продължи с изпълнения на фолклорен ансамбъл "Мизия" с художествен ръководител Михаил Денев.