19-годишен студент извади кръста в Ловеч
19-годишен студент извади кръста в Ловеч / svetlomira.anastasova, lovech.press,

19-годишният Александър Петров извади богоявленския кръст от водите на Осъм в Ловеч. В ледените води се хвърлиха още 16 млади смелчаци. Момчето е студент в Техническия колеж, специалност „Автомобилно машиностроене", бивш възпитаник е на Природоматематическата гимназия в града. Скача за втори път в реката - „за шоуто, не за пари", както сам казва. Усещането да спечелиш е уникално, не може да се опише, коментира още младият мъж. От вълнение той не помни какво му е пожелал Дядо Владика, но сам си пожела здравето да е с него.

Александър получи по 100 лв. от Ловчанския митрополит Гавриил и от кмета Минчо Казанджиев.

19годишен студент извади кръста в Ловеч
netinfo

На Богоявление, Негово Високопреосвещенство пожела на Сашо и на стотиците, присъствали на ритуала по хвърлянето на кръста, както и на всички ловчалии благодатта на Йордановден да осени всички. Тя носи здраве, радост духовна и Божие благословение, каза Владиката. Нека с Божията помощ нашият град да върви напред, да възкръсне духовно и материално, да се върнат децата ни, пожела още той.

Преди ритуала по хвърлянето на светия кръст в реката дядо Гавриил отслужи в съслужение със свещеници Василиева Света литургия в Катедралния храм „Света Троица". И тук стотици ловчалии бяха дошли да се черкуват и да приемат Божията благодат.

На Богоявление Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Тази библейска легенда припомни днес дядо Владика. Той проведе пред Катедралния храм и тържествения Богоявленски водосвет на знамената на Българската армия пред представителна част от Ловеч, като преди това строят бе приет от началника на Военно формирование - Ловеч, подполк. Мариян Петракиев.

Владиката освети водата за здраве и поведе литийно шествие от храма към центъра на Ловеч. В шествието се включиха кметът Минчо Казанджиев, депутатът Корнелия Маринова, председателят на общинския съвет Тихол Тихолов, областният управител Милко Недялков, зам.-кметовете на Ловеч Пламен Петков и Младен Младенов и десетки граждани.

На пешеходния мост, преди да хвърли кръста, Дядо Владика освети водата за здраве. След това на площада пред общината се изви пъстро хоро.
Богоявление, или Йордановден, е третият по значимост християнски празник в годината. По традиция в Ловеч той се чества всяка година с особена тържественост.